fbpx

Het laatste nieuws 22 juni 2013

Viering 500 jaar wekelijkse markt kent dit weekend grote apotheose

Reis door de tijd op historische markt

Sint-Niklaas

Wie dit weekend de Grote Markt van Sint-Niklaas bezoekt, kan een reis maken door de tijd. Om de 500ste verjaardag van de wekelijkse marktdag in de kijker te zetten, wordt een nooit geziene historische markt georganiseerd. De kramen krijgen een plaats per eeuw, van de 16de tot de 20ste, en alle 170 marktkramers zullen uitgedost in prachtige kostuums hun waren aan de man brengen. Dit zijn enkele van de smaakmakers van de feestmarkt. 

16e eeuw

Cremerie Foubert

De broers Jan en Carlos Foubert baten sinds 2010 een ijssalon uit in de Stationsstraat in Sint-Niklaas. Ze komen naar de 500 jaar markt met tweede kleurrijke ijskarren en een speciaal voor de gelegenheid ingericht ijskraam. Je kan er maar liefst veertien ijssmaken proeven. Foubert groeide uit tot een grote naam op het vlak van en lekkers in alle mogelijke vormen, smaken en toepassingen. 

17e eeuw

Pain Belge

‘Pain Belge’ bakt brood volgens het procedé van de ‘Pain Tradition’, een Franse kwaliteitsaanduiding voor brood dat eerlijke en ambachtelijk wordt bereid. Het procedé bevat vijf wezenlijke onderdelen: zuivere ingrediënten, desem van wilde gisten, een lange rijstijd, een mooie ‘coupe de lame’ of inkeping bovenaan en een stenen vloeroven. Een uitschieter op vele ambachtelijke markten. 

18e eeuw

Fietspaleis

Het Sint-Niklase Fietspaleis van zaakvoerders Gert en Shirley Clarke staat op de markt met de retrofietsen van ‘Achielle’, dat volledig handgemaakte Belgische fietsen vervaardigt. De naam ‘Achielle’ is een eerbetoon aan Achiel Oosterlinck, die in 1946 een fietswinkeltje startte en later de nostalgische retrofietsen van ‘Achielle’ ging bouwen. De ‘Achielle’ is een ode aan het ambacht. 

19e eeuw

Mosselman Seafood

Even ontspannen met een glaasje cava, maatjes, jenvers, oesters, zalm en nog wat lekkers uit de zee. Bij mosselman Seafood van Alain Lippens uit Zelzate wordt het gezellig in het blok van de 19e eeuw. Hij serveert lekkere ‘ongekuiste’ maatjes en toont meteen op de markt hoe je ambachtelijke een maatje met de hand proper maakt en bereid om het te laten smelten op je tong. 

20e eeuw

Eazy-Teez

De Nederlanders van Eazy Teez zijn in ons land op vele marktjes te vinden. Ze hebben leuke en hippe t-shirts in huis, voor ‘kinderen met karakter’. Het zijn zelf uitgewerkte designs en de Nederlanders gebruiken zo veel mogelijk biologisch katoen voor hun kinderkleding. 

Ridders brengen geschiedenis tot leven. 

Vlak voor het stadhuis is er ook veel te beleven. Je kan er reconstructies bewonderen van taferelen uit lang vervlogen tijden. De Ridders van het Pendrago stellen bijvoorbeeld het hoofse en heldhaftige leven van de 16e eeuw voor. De Historische Mechelse Batterij brengt een hoofdkwartier van een compagnie Spaanse soldaten tot leven anno 1600 en de vzw Frontleven speelt scènes na uit de Tweede Wereldoorlog. 

500 jaar markt: praktisch 

Sint-Niklaas is dit weekend goed bereikbaar met de auto. Er is parkeermogelijkheid op wandelafstand van de markt. De stad raadt evenwel aan om zo veel mogelijk voor het openbaar vervoer te kiezen. De rijbaan aan de kant van de cafés op de Grote Markt wordt verkeersvrij gemaakt tijdens het evenement. Wie met de bus komt, stapt af aan de Hofstraat of het Hendrik Heymanplein. Er worden op verscheidene plaatsen extra fietsenstallingen geplaatst. 

500 jaar markt: het programma 

‘500 jaar markt’ start vandaag om 10uur. Tot 23 uur kan je een bezoekje brengen aan de feestmarkt. Ook op zondag is dat nog mogelijk, van 10 tot 18 uur. Naast de markt is er heel wat animatie. Voor het stadhuis kan je onder meer ridders en Spaanse Soldaten aan het werk zien. De Stichting Klassieke Dans geeft twee dagen demonstraties rond dansen uit de verschillende eeuwen. Een blikvanger is ook de unieke, gerestaureerde hangmolen uit het einde van de 19e eeuw. De horeca vind je in De Warande, waar je ook van muziek en straatanimatie kan genieten. Zaterdag start Radio Modern met een feestje om 20uur aan de kiosk. Tot 1uur wordt daar veel volk verwacht voor het Gentse collectief. Het hele programma staat op www.500jaarmarkt.be  JVS

Categories: Artikels