IJskar solar powered op de Lokerse Feesten 2018

door op aug 9, 2018 in Blog |

Je kan deze week “ecologisch verantwoord gekoelde” ijsjes kopen op de Lokerse Feesten! De ijskar werd uitgerust met 4 flexibele zonnepanelen en 2 sterke batterijen die instaan voor de koeling van de diepvriezers. Bij mooi weer kan de ijskar 100% off-grid worden gehaald.

WIE

Daan Meert (18 jaar) & Bram Poppe (17 jaar), als eindwerk voor VTI Lokeren in samenwerking met Go-Solar & Foubert – cremerie & chocoladebar

WAT

Een ijskar uitgerust met 4 flexibele high-tech monokristalijne zonnepanelen

WAAR 

Op een foubert ijskar, deze week te vinden op de Grote Kaai tijdens de Lokerse Feesten. Daarna te volgen op onze live tracker #12 (krijgt nog een solar logo op de app)

WANNEER

Studie vanaf september 2017 – geïnstalleerd Juni 2018, succesvol in test gedraaid tot op heden.

Dit weekend is er een meting gepland op de Lokerse Feesten tussen ijskar 12 en ijskar 13 (zonder zonnepanelen) om te meten wat het effect is.

WAAROM

Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen – koeling verbruikt veel energie.

HOE

Een aluminium constructie die automatisch omhoog en omlaag kan worden gestuurd met behulp van een elektrische schaarlift. Intern aangesloten op 2 in serie geschakelde batterijen die op hun beurt een 220v omvormer aansturen per diepvriezer.


Daan Meert (17 jaar) & Bram Poppe (18 jaar) kregen de opdracht van hun school om een eindwerk te maken rond elektromechanica. Jan Foubert (34 jaar) van Foubert – cremerie & chocoladebar had een idee om een ijskar met zonnepanelen te laten uitrusten om de ecologische voetafdruk van de diepvriezers te minimaliseren of in het beste geval volledig door zonne-energie te laten functioneren. Foubert investeerde in 2017 reeds in 182 zonnepanelen op hun ijsatelier. Bram Poppe, zoon van de eigenaar van Go-Solar kwam zo in contact met Jan. Bram & Daan begonnen dan samen in augustus 2017 vol enthousiasme aan het uitdagende project.

Bij de uitwerking van het project kwamen nog een aantal leuke ideeën naar voor. Ze konden de panelen laten bewegen op het dak om zoveel mogelijk zonlicht om te zetten in energie; de panelen zouden in de toekomst ook als “mobiel zonnepark” kunnen fungeren waardoor de 14 huidige ijskarren met elk 4 panelen een extra vermogen van 6 kWp kunnen opwekken wanneer ze niet in gebruik zijn als ijskar.

Het project werd verder uitgewerkt, gemonteerd op de ijskar en succesvol in gebruik genomen tijdens het heel drukke ijsjes seizoen. De panelen werden onmiddellijk getest door de 2 recente hittegolven. In theorie en in de praktijk laden de batterijen overdag voldoende op om ’s nachts ook de diepvriezers te kunnen koelen.

Op de Lokerse Feesten zijn 2 ijskarren van dezelfde generatie opgesteld naast elkaar.  Dit laat ons toe om het effect van de installatie in real life te meten ten opzichte van de theorie, aangezien de omgevingsfactoren (temperatuur, wind, locatie, rechtstreeks zonlicht) alsook de installatie (zelfde diepvriezers, tv’s, tablets, koelkasten, …) nagenoeg identiek zijn. Het resultaat zou moeten aangeven dat de ijskar met zonnepanelen nagenoeg geen verbruik laat optekenen vanop het net.

De terugverdientijd is op dit moment 14 jaar, dus de investering is voorlopig in deze testopstelling te zwaar om rendabel te zijn en eventueel op de markt uit te rollen, maar een verdere evolutie van dit project zit er zeker aan te komen…

Meer weten over dit project? Contacteer jan@foubert.eu

SEASON ’19 : WE’VE GOT WORK

Assistent-patissier, Shopmanager Antwerpen, Kelner(s), Ijskarchauffeurs.. ! Full-time, Flexi, Student, ..

Klik hier voor de vacatures!